Història
   

 

El Castell templer-pontifici de Peníscola és la fortalesa que ocupa la part més elevada del penyal sobre el qual se sustenta l'antiga ciutat de Peníscola. Situada al nord de la Comunitat Valenciana, dins del mar, és Peníscola tota ella una fortalesa completament murallada, unida a terra per una estreta llengua d'arena, que antigament desapareixia quan hi havia tempestat i que avui està ocupada per la ciutat nova que és centre turístic de primer ordre.

Aquesta imponent fortalesa es va començar a construir en 1294 i va ser acabada dotze anys després en 1307. Els que posseïen recursos i poder en aquells temps per a mamprendre i enllestir tan ràpidament una obra d'aquesta magnitud no eren altres que els enigmàtics cavallers templers. Van edificar el castell a imatge i semblança del que abans havien construït a Terra Santa. El monument conserva en l'actualitat totes les particularitats d'una obra templera, i és un dels més clars exponents d'aquestes característiques.

Sòbria i robusta edificació, que ha arribat a nosaltres en perfecte estat de conservació, encara que li falte una quarta part que es va destruir en 1814 en el transcurs de la guerra de la Independència. Condemnada a un dur i implacable setge per part de les tropes del General Elío, que intentaven recuperar la ciutat ocupada pels francesos. Van haver de sotmetre-la a un furibund bombardeig que va assolar gran part del llogaret que rodeja el castell i part de la fortalesa, deixant les marques dels projectils en totes les muralles.

El Castell templer-pontifici de Peníscola comparteix amb el Vaticà i el Palau dels Papes d'Avinyó el privilegi d'haver Seu Pontifícia: una de les tres que hi ha hagut al llarg de la història. Molts autors el descriuen com a monument singular, únic, i així és ja que qualsevol persona pot visitar a Espanya gran quantitat de castells, alguns templers, com aquest. Ubicats en una roca, quasi dins del mar, alguns. Però que hagen pogut participar en un moment de la història d'Europa com va ser el Cisma d'Occident, des del privilegiat escenari que li va conferir ser una de les tres seus pontifícies que al llarg del dramàtic procés va haver-hi en el món cristià, tan sols Peníscola a tota Espanya, i sobretot el seu Castell, gàbia d'or on es va recloure Benet XIII.

Va ser aquesta l'època més important dels més de 700 anys que té la fortalesa. Sense dubte, els anys en què va servir de refugi al Papa Luna. Per a poder entendre la personalitat de tan insigne figura, fonamental en la història d'Europa, s'han de recórrer les seues austeres sales, sobris patis i adustes torres, tot el conjunt rodejat per l'omnipresent Mediterrani, del que Benet va ser Papa: el Papa del Mar.

Avui el Castell templer-pontifici de Peníscola és un focus d'atracció turística i cultural, més de 330.000 visitants a l'any. S'ha convertit en un prestigiós Centre Cultural que allotja nombroses exposicions plàstiques, el Festival de Cine de Comèdia de Peníscola, Congressos, Conferències, etc... . Destaquen entre les moltes activitats: el Festival de Música Antiga i Barroca que es porta a terme durant la primera quinzena d'agost; el cicle de Concerts de Música Clàssica que ja ha aconseguit la seua XVI edició i cobreix part del mes de setembre, i el Festival de Teatre Clàssic que desenvolupa; les seues sessions al llarg dels mesos de juliol i agost.

 

Definitivament, aquest edifici que des del 4 de juny de 1931 és Monument Historicoartístic Nacional, recull entre els seus murs més de 700 anys d'existència, convertint-se, per al visitant, en una porta per la qual accedir a la vivència de la seua història i un lloc perfecte per al gaudi de l'oci i de la cultura.